Wanneer bemesten?

Wanneer bemesten?

Geschreven door: admin Gepubliseerd in: Bemesten Aangemaakt op: 2013-03-09 Bekeken: 5434 Reactie: 0

In het voorjaar

Veel planten moeten tijdens het groeiseizoen een enorme prestatie leveren, zeker als ze bloemen en vruchten moeten vormen. Daar zijn veel bouwstoffen voor nodig. Het is dan ook het beste aan het begin van het seizoen te bemesten. Houdt wel minimaal een maand aan na het kalken. Het kan een organische meststof zijn, maar een kunstmeststof is ook prima.

Wanneer kunstmets geven

Kunstmest wordt na de basisbemesting weer gegeven als dat nodig is, bijvoorbeeld als er veel voeding van de planten is afgenomen (door snoeien of maaien) of als ze ziek zijn (geweest). Maximaal eens in de zes weken. Het werkt, zoals gezegd, direct op de planten in en versterkt de groei. Kunstmest niet meer toepassen na begin september, omdat de plantengroei langzamer moet gaan verlopen en de planten afgehard de winter in moeten gaan.

Wanneer organische meststof geven

Voor organische mest luistert het bemestingsmoment minder nauw. Die meststoffen werken langzaam, ze kunnen in principe het hele jaar door worden gegeven. Toch is het beter om na midden september geen organische mest meer te geven, omdat organische mest langer doorwerkt dan kunstmest.

Bemesting kalander


1.  Kalkbemesting (eventueel) tussen november en uiterlijk begin februari.

2. Organische bemesting gedroogde koemest of kippenmest vanaf half maart. Geef daarmee een goede, lang werkende basisbemesting.

3. Kunstmest (bijv. NPK 12-10-18) eenmaal in de 4 tot 6 weken tot eind augustus en begin september.

Tags: Bemesten mest mestkorrels

Gerelateerde blog berichten op Tags

Plaats een reactie